Sari la conținut

Despre

Cum a început totul?

Proiectul Dacia Roșie a început în ianuarie 2019, când, la bunici fiind, am auzit ”din vorbă-n vorbă” despre un domn care își vindea mașina – nu știam modelul, nu știam starea, dar lumea o lăuda drept o mașină foarte bună. Am fost entuziasmat să o văd, deși nu aveam încă nici permis de conducere.

Un diamant neșlefuit…

Aceasta este prima poză pe care i-am făcut-o mașinuței. Am observat instant faptul că arată destul de bine – rugină aproape inexistentă, interior curat, păstrată permanent în garaj și, în mod surprinzător, cifrele din bord: doar 3.500 de kilometri.

Am bătut palma imediat!

De atunci, oficial, Dacia Roșie a fost a mea. A început un lung proces de căutat piese, documentat despre modele și versiuni, vorbit cu pasionați și cotrobăit prin magazii vechi după diverse piese, mai mult sau mai puțin rare.

După câteva luni – primul eveniment Retromobil

Procesul de reîntinerire al acestei mașini nu a fost unul prea complicat, dar m-a ajutat să capăt experiență început de drum. Mașina a ajuns astfel, în octombrie 2019 să participe la primul ei eveniment Retromobil, unde a fost admirată și apreciată de aproape toți vizitatorii. Sentimentul a fost ceva unic, deoarece reușisem practic ce îmi propusesem – adusesem Dacia, mașina de la țară, la stadiul de automobil de epocă.

De aici, către multe alte proiecte

Evenimentul Fabricat în România din octombrie 2019 mi-a deschis practic drumul și apetitul către mașinile retro, așa că în scurt timp urma să apară următoarea Dacie… și apoi încă una… și tot așa 🙂

În prezent, colecția Dacia Roșie însumează peste 30 de exemplare Dacia în stare de funcționare, ce reprezintă un adevărat patrimoniu pe patru roți al țării. Dintre acestea, aproximativ 20 sunt în stare impecabilă, cu atestat de vehicul istoric (acolo unde vechimea o permite). Inițiativa noastră este aceea de a deschide în viitorul apropiat această expoziție cu statutul de muzeu, pentru a pune în valoare fiecare model Dacia.

Vă rugăm să țineți cont în vizualizarea acestui site de faptul că acest proiect constituie o pasiune, fără vreun scop comercial. Nu există monetizări pe baza proiectului, singurele câștiguri aduse fiind pe timpul și munca noastră prin participarea la evenimente/filmări. Echipa Dacia Roșie nu însumează decât o mână de oameni care se străduiesc pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului.

Cine sunt eu?

Mă numesc Tudor, am 21 de ani și încă din 2019 mi-am descoperit pasiunea pentru acest tip de mașini despre care consider ca sunt mai mult decât o dovadă a tehnicii și ingineriei acelor vremuri, ele reprezintă adevărate povești ce trebuie păstrate și transmise mai departe.

În 2005 – în Nova tatei 🙂
2022 – Retroparada Primăverii, București
2022 – Dacia 1301 și fostul proprietar
2022 – Plimbare cu Aro
2023 – Raidul Memorial Giurgiu