Sari la conținut

Dacia 1410 SPORT 1988

Dacia 1410 Sport – singurul coupe veritabil românesc, automobilul cu două parbrize, sau cocoșata . Acestea sunt doar câteva dintre titlurile atribuite acestui model cu totul atipic, care la  bază nu este nimic altceva decât o berlină adaptată manual. 

Dacia Sport prezintă o serie de artificii de construcție care fac modelul pe cât de ciudat, pe atât de special. Primele mașini aveau ușă scurtă, adică foloseau o ușă normală de Dacie berlină. Mai apoi s-a trecut la ușa lungă, pe care au obținut-o din cea normală cu adăugarea unei fâșii de tablă la mijloc, ce este vizibilă la demontarea ornamentelor interioare. Aceste uși prezintă sub mâner, pe exterior, o adâncitură, deoarece inițial, constructorul a dorit montarea mânerelor de Oltcit. Acestea nu au mai echipat mașina, dar adâncitura, inutilă de altfel, a rămas.

Exemplarul prezentat a fost restaurat integral în anul 2023 cu piese noi în totalitate. Am adăugat detalii speciale pe mașină, precum jantele de lățime 5,5 , bordul original gri, nu revopsit ori retapițat. Toate reperele specifice sunt la locul lor, dintre acestea enumerând volanul, scrisul de pe bord sau de pe capota portbagajului, lampile de pe aripi tip Lucas, barele cromate sau distanțierele mânerelor de la uși.

Motorul este de 1.4 litri și oferă performanțe suficiente pentru această caroserie, mai ușoară de altfel decât pe varianta berlină (900 kg față de 940 kg la berlină cu motor 1.3).

Echipa Adevărul a publicat un articol despre această mașină, disponibil aici.